Afplakken | Muur en Plafond | Doe het goed!

-30%
 7,22 126,29 Incl. BTW
 5,97 104,37 Excl. BTW
-30%
 5,12 235,50 Incl. BTW
 4,23 194,63 Excl. BTW
-30%
 4,63 66,81 Incl. BTW
 3,83 55,21 Excl. BTW
-30%
 8,35 263,18 Incl. BTW
 6,90 217,50 Excl. BTW
-30%
 4,94 259,33 Incl. BTW
 4,08 214,32 Excl. BTW
-10%
 4,02 10,47 Incl. BTW
 3,32 8,65 Excl. BTW
-10%
 27,10 49,97 Incl. BTW
 22,40 41,30 Excl. BTW

Afplakken van Muur en Plafond

Als je gaat schilderen, verbouwen of renoveren is het afplakken van oppervlakken vaak een belangrijke stap om te zorgen dat je alleen het oppervlak raakt dat je wilt aanpakken. Maar hoe kun je nu het beste afplakken?

Afdekgigant onderscheidt zich op dit vlak van alle andere leveranciers van afdek en afplakmaterialen door o.a. de Afdekservice die zij aanbieden.

Afdekgigant heeft een eigen Afdekservice. Professionele afplakkers die zich dag in en dag uit bezig houden met het afdekken en afplakken van alle soorten ondergronden, objecten en oppervlaktes. Ook (kantoor)meubilair, kunst en industriële objecten worden door onze professionals afgeplakt, beschermd en/of afgedekt.

Beginnen met Afplakken

Het afplakken van een muur en plafond is een belangrijke stap bij het schilderen van een kamer. Het kan lastig zijn om een strakke en professionele afwerking te krijgen als de verf op het plafond of op de aangrenzende muren terechtkomt. Afplakken is daarom de beste manier om deze problemen te voorkomen en een schone, nette afwerking te krijgen. Hier gaan we dieper in op het afplakken van een muur en plafond, de materialen die je nodig hebt en de technieken die je kunt gebruiken.

Wat heeft u nodig?

Om te beginnen heb je een aantal materialen nodig om het afplakken van de muur en het plafond zo soepel mogelijk te laten verlopen. De belangrijkste benodigdheden zijn:

 1. Afplaktape: Kies voor professionele afplaktape die goed blijft zitten, ook op ruwe oppervlakken. Er bestaat speciale tape voor delicate oppervlakken zoals bijvoorbeeld behang, die niet zullen scheuren of beschadigen. Deze is vaak paars van kleur.
 2. Schaar/Stanleymes: Gebruik een schaar of een stanleymes om de afplaktape op maat te knippen/snijden.
 3. Trap of steiger: Het is belangrijk om een trap of steiger te hebben om bij het plafond te kunnen.
 4. Eventueel een trapsteun: Een trapsteun is een hulpmiddel en zorgt ervoor dat de verfrol of kwast dicht bij het plafond kan komen zonder dat je je arm hoeft te strekken. Dit kan de klus een stuk makkelijker maken.

Techniek

Nu je de benodigdheden hebt, is het tijd om te beginnen met afplakken. De techniek die je gebruikt, is afhankelijk van het type schilderwerk dat je gaat doen. Hieronder staan enkele algemene tips om je op weg te helpen.

1: Reinig de muur en het plafond

Voordat je begint met afplakken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de muur en het plafond schoon zijn. Maak ze daarom goed schoon en zorg ervoor dat er geen stof, vuil of losse stukjes verf meer op zitten. Zo voorkom je dat de afplaktape niet goed blijft plakken.

2: Plaats de afplaktape

Plaats de afplaktape zorgvuldig langs de rand van de muur en het plafond. Zorg ervoor dat de tape strak en recht loopt. Duw de tape stevig aan met je vingers om te voorkomen dat er verf onderdoor lekt.

3: Maak de tape vast

Zodra de afplaktape op zijn plaats zit, maak je hem vast. Dit betekent dat je de randen van de tape goed aandrukt met een plamuurmes of een stukje karton. Hierdoor blijft de tape op zijn plaats en voorkom je dat er verf onderdoor lekt.

4: Begin met schilderen

Nu je de muur en het plafond hebt afgeplakt, kun je beginnen met schilderen. Zorg ervoor dat je verfroller of kwast niet te vol zit, want anders kan de verf onder de tape doorsijpelen.

5: Verwijder de tape

Zodra je klaar bent met schilderen en de verf nog nat is, kun je voorzichtig de tape verwijderen. Trek de tape in een scherpe hoek van de muur en het plafond af om te voorkomen dat de verf onder de tape uitloopt. Als de verf droog is, kan het zijn dat de tape de verf lostrekt en beschadigt. Het is daarom belangrijk om de tape te verwijderen terwijl de verf nog nat is.

Tips en Tricks

 • Gebruik geen gewone plakband om af te plakken. Gewone plakband is niet ontworpen voor dit soort werk en kan de verf beschadigen.
 • Gebruik niet teveel tape. Teveel tape kan leiden tot ophoping van verf en lelijke randen.
 • Als je last hebt van verf die onder de tape kruipt, kun je een dunne laag afplakverf aanbrengen voordat je de tape aanbrengt. Deze afplakverf vult de kleine gaatjes en kiertjes en voorkomt dat de verf eronder komt.
 • Begin met afplakken aan de bovenkant van de muur en werk dan naar beneden. Dit voorkomt dat er verf op de tape druppelt en eronder loopt.
 • Gebruik een verlengstok voor je verfroller om het afplakken van het plafond gemakkelijker te maken.

Hopelijk heeft deze informatie u geholpen om beter te begrijpen hoe je het beste kunt afplakken. Veel succes met uw schilder- of renovatieproject!

Let op! Laat afplaktape niet te lang zitten

Het is ook belangrijk om de tape voorzichtig en langzaam te verwijderen wanneer de verf voldoende droog is, om te voorkomen dat je de verf meeneemt bij het verwijderen van de tape.

Lees ook:

De meest gestelde vragen over hoe je het beste kunt afplakken hebben wij voor u op een rijtje gezet:

 1. Hoe kun je het beste afplakken
 2. Hoe moet je afplakken voor verven
 3. Hoe gebruik je afplaktape
 4. Hoelang na verven afplakken
 5. Ramen afplakken schilderen
 6. Plafond afplakken tips
 7. Afplakken muur plafond
 8. Plafond afplakken of niet
 9. Spotjes afplakken
 10. Hoe lang van tevoren afplakken
 11. Plafond afplakken welke tape
 12. Plafond afplakken verfspuit
 13. Afplakken verse verf
 14. Muur afplakken voor verven
 15. Spack plafond afplakken
 16. Plinten afplakken muur verven
 17. Vloer afplakken schilderen

Het is belangrijk om te onthouden dat het afplakken van oppervlakken een beetje extra tijd en aandacht vergt, maar het zal zeker de moeite waard zijn wanneer je het resultaat ziet.

Maak gebruik van onze Afdekservice

Gecertificeerde professionals met ervaring

Afdekgigant maakt het verschil!

Wilt u zich laten ontzorgen door onze ervaren mensen en wilt u het afplakken aan professionals over laten vraag dan uw persoonlijke offerte aan.

Wij gaan direct voor u aan de slag om een duidelijke, heldere en natuurlijk ook scherpe offerte voor u te maken.