Afplakken verse verf

Afplakken verse verf

Als je gaat schilderen, verbouwen of renoveren is het afplakken van oppervlakken vaak een belangrijke stap om te zorgen dat je alleen het oppervlak raakt dat je wilt aanpakken. Maar hoe kun je nu het beste afplakken?

Afdekgigant onderscheidt zich op dit vlak van alle andere leveranciers van afdek en afplakmaterialen door o.a. de Afdekservice die zij aanbieden.

Afdekgigant heeft een eigen Afdekservice. Professionele afplakkers die zich dag in en dag uit bezig houden met het afdekken en afplakken van alle soorten ondergronden, objecten en oppervlaktes. Ook (kantoor)meubilair, kunst en industriële objecten worden door onze professionals afgeplakt, beschermd en/of afgedekt.

Wanneer je een nieuw verflaag aanbrengt, is het belangrijk om de verf goed te laten drogen voordat je het oppervlak weer gebruikt. Vers geschilderde oppervlakken kunnen echter langere tijd nodig hebben om te drogen en het kan gebeuren dat de verf nog niet helemaal droog is wanneer je het oppervlak wilt gebruiken. Afplakken van verse verf kan een oplossing zijn om te voorkomen dat de verf beschadigd raakt.

Het afplakken van verse verf?

Afplakken van verse verf is een proces waarbij een speciale tape wordt aangebracht op het oppervlak van de verse verf zodat bijvoorbeeld de werkzaamheden door kunnen gaan en men niet hoeft te wachten tot de verf droog is.

Welke soort tape kun je gebruiken?

Er zijn verschillende soorten tape die geschikt zijn voor het afplakken van verse verf, waaronder:

 1. Speciale schilderstape: Dit is de meest voorkomende tape die gebruikt wordt voor het afplakken van verse verf. Het is een speciale tape die speciaal is ontworpen om op muren en andere oppervlakken te worden aangebracht zonder de verf te beschadigen. Deze Schilders Tape is vaak paars van kleur en heeft een zeer lichte kleeflaag.

 2. Standaard Schilderstape: Standaard Schilderstape is een andere soort tape die gebruikt kan worden voor het afplakken van verse verf. Het is een sterke tape die ook geschikt is voor het afplakken van andere oppervlakken, zoals houtwerk en plafonds. Let wel op; deze tape heeft vaak een sterkere kleeflaag.

 3. Masking tape: Masking tape is een soort tape die vergelijkbaar is met Standaard Schilderstape, maar meestal iets dunner is. Het is ook geschikt voor het afplakken van verse verf, maar het kan de verf soms wel beschadigen wanneer het na een lange tijd wordt verwijderd.

Wanneer moet je afplakken?

Het afplakken van verse verf is vooral nodig wanneer je het oppervlak niet kunt vermijden en het risico loopt om het te beschadigen. Hier zijn enkele situaties waarin je zou moeten afplakken:

 1. Meubels of apparaten plaatsen: Als je bijvoorbeeld een nieuwe bank of een ander groot meubelstuk wilt plaatsen op een oppervlak dat net geschilderd is, kan afplakken een goede oplossing zijn om de verf te beschermen tegen beschadigingen.

 2. Verplaatsen van apparaten: Als je een apparaat moet verplaatsen dat op een pas geverfd oppervlak staat, is afplakken ook belangrijk om krassen of beschadigingen te voorkomen.

 3. Renovaties: Als je bijvoorbeeld de muren van een kamer schildert en later nog andere werkzaamheden aan de kamer uitvoert, kan afplakken nodig zijn om de nieuwe verflaag te beschermen tegen andere werkzaamheden.

Hoe plak je verse verf af?

Het afplakken van verse verf is een eenvoudig proces, maar er zijn en enkele belangrijke stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat de tape correct wordt aangebracht en de verf volledig beschermd blijft.

1: Wacht tot de verf droog is

Voordat je begint met het afplakken van de verse verf, moet je ervoor zorgen dat de verf voldoende droog is. Meestal duurt dit minimaal 24 uur, maar dit kan variëren afhankelijk van het type verf dat je gebruikt en de omstandigheden waarin het oppervlak zich bevindt.

2: Maak het oppervlak schoon

Voordat je begint met het aanbrengen van de tape, moet je ervoor zorgen dat het oppervlak schoon en droog is. Verwijder stof en vuil met een zachte doek en laat het oppervlak volledig drogen voordat je verder gaat.

3: Kies de juiste tape

Kies de tape die geschikt is voor het type oppervlak dat je wilt afplakken. Gebruik bijvoorbeeld schilderstape voor muren en afplaktape voor houtwerk.

4: Breng de tape aan

Breng de tape aan op het oppervlak en zorg ervoor dat het goed is uitgelijnd met de randen van de verf. Druk de tape stevig aan om ervoor te zorgen dat het goed hecht aan het oppervlak.

5: Verwijder de tape

Verwijder de tape voorzichtig nadat de verf volledig droog is. Trek de tape langzaam en gelijkmatig weg van het oppervlak om te voorkomen dat de verf wordt beschadigd. Verwijder de tape niet te snel, omdat dit kan leiden tot het scheuren van de verf.

Tips voor afplakken van verse verf

 • Gebruik geen gewone plakband, omdat dit de verf kan beschadigen.

 • Zorg ervoor dat de tape goed is uitgelijnd met de randen van de verf om te voorkomen dat de verf wordt beschadigd.

 • Verwijder de tape niet te snel om de verf niet te beschadigen.

 • Als de tape niet goed hecht of te veel verf doorlaat, kun je proberen om een andere tape te gebruiken.

 • Als je de tape langer dan een dag laat zitten, kun je proberen om de tape voorzichtig te verwarmen met een föhn voordat je deze verwijdert. Dit maakt het gemakkelijker om de tape te verwijderen en voorkomt dat de verf beschadigd raakt.

Hopelijk heeft deze informatie u geholpen om beter te begrijpen hoe je het beste kunt afplakken. Veel succes met uw schilder- of renovatieproject!

Let op! Laat afplaktape niet te lang zitten

Het is ook belangrijk om de tape voorzichtig en langzaam te verwijderen wanneer de verf voldoende droog is, om te voorkomen dat je de verf meeneemt bij het verwijderen van de tape.

Lees ook:

De meest gestelde vragen over hoe je het beste kunt afplakken hebben wij voor u op een rijtje gezet:

 1. Hoe kun je het beste afplakken
 2. Hoe moet je afplakken voor verven
 3. Hoe gebruik je afplaktape
 4. Hoelang na verven afplakken
 5. Ramen afplakken schilderen
 6. Plafond afplakken tips
 7. Afplakken muur plafond
 8. Plafond afplakken of niet
 9. Spotjes afplakken
 10. Hoe lang van tevoren afplakken
 11. Plafond afplakken welke tape
 12. Plafond afplakken verfspuit
 13. Afplakken verse verf
 14. Muur afplakken voor verven
 15. Spack plafond afplakken
 16. Plinten afplakken muur verven
 17. Vloer afplakken schilderen

Het is belangrijk om te onthouden dat het afplakken van oppervlakken een beetje extra tijd en aandacht vergt, maar het zal zeker de moeite waard zijn wanneer je het resultaat ziet.

-19%
 7,55 244,62 Incl. BTW
 6,24 202,17 Excl. BTW
-19%
 5,23 150,62 Incl. BTW
 4,32 124,48 Excl. BTW
-10%
 4,02 10,47 Incl. BTW
 3,32 8,65 Excl. BTW
-13%
 49,95 Incl. BTW
 41,28 Excl. BTW
-10%
 11,25 68,97 Incl. BTW
 9,30 57,00 Excl. BTW
-19%
 7,55 244,62 Incl. BTW
 6,24 202,17 Excl. BTW
-19%
 5,23 150,62 Incl. BTW
 4,32 124,48 Excl. BTW
-10%
 4,02 10,47 Incl. BTW
 3,32 8,65 Excl. BTW
-19%
 5,52 81,76 Incl. BTW
 4,56 67,57 Excl. BTW
-10%
 23,11 31,99 Incl. BTW
 19,10 26,44 Excl. BTW
-19%
 6,10 288,36 Incl. BTW
 5,04 238,31 Excl. BTW

Maak gebruik van onze Afdekservice

Gecertificeerde professionals met ervaring

Afdekgigant maakt het verschil!

Wilt u zich laten ontzorgen door onze ervaren mensen en wilt u het afplakken aan professionals over laten vraag dan uw persoonlijke offerte aan.

Wij gaan direct voor u aan de slag om een duidelijke, heldere en natuurlijk ook scherpe offerte voor u te maken.