Ramen afplakken schilderen

Ramen afplakken schilderen

Als je gaat schilderen, verbouwen of renoveren is het afplakken van oppervlakken vaak een belangrijke stap om te zorgen dat je alleen het oppervlak raakt dat je wilt aanpakken. Maar hoe kun je nu het beste afplakken?

Afdekgigant onderscheidt zich op dit vlak van alle andere leveranciers van afdek en afplakmaterialen door o.a. de Afdekservice die zij aanbieden.

Afdekgigant heeft een eigen Afdekservice. Professionele afplakkers die zich dag in en dag uit bezig houden met het afdekken en afplakken van alle soorten ondergronden, objecten en oppervlaktes. Ook (kantoor)meubilair, kunst en industriële objecten worden door onze professionals afgeplakt, beschermd en/of afgedekt.

Het afplakken van ramen is een cruciale stap bij het schilderen van muren, plafonds, kozijnen, enzovoort. Als je niet oppast, kan verf op de ramen terechtkomen en een puinhoop creëren die moeilijk schoon te maken is. Het afplakken van de ramen is een eenvoudig en effectief proces, maar het vergt wel enige voorbereiding en nauwkeurigheid om het goed te doen. In dit blog zullen we de stappen bespreken die je moet nemen om de ramen af te plakken voordat je begint met schilderen.

Stap 1: Verzamel de juiste benodigdheden

Voordat je begint met het afplakken van de ramen, is het belangrijk om de juiste benodigdheden bij de hand te hebben. Je hebt de volgende materialen nodig:

 • Schilderstape: Zorg ervoor dat je schilderstape van goede kwaliteit gebruikt, zoals de blauwe tape die speciaal is ontworpen voor het afplakken van schilderwerk. Het is belangrijk om tape te gebruiken die geen lijmresten achterlaat of verf doorlaat.

 • Krantenpapier of afdekfolie: Om de ramen volledig te bedekken, heb je krantenpapier of afdekfolie nodig. Het is belangrijk om een materiaal te gebruiken dat niet scheurt of verschuift tijdens het schilderen.

 • Schaar of mes: Je hebt een schaar of mes nodig om de tape en het afdekmateriaal op maat te snijden.

 • Ladder: Als je ramen hoog zijn of zich op de bovenste verdieping bevinden, heb je een ladder nodig om veilig bij de ramen te komen.

Stap 2: Reinig de ramen

Voordat je begint met het afplakken van de ramen, moet je ervoor zorgen dat ze schoon zijn. Reinig de ramen grondig met water en zeep en droog ze af met een schone doek. Als er vuil of stof op de ramen achterblijft, kan de tape minder goed hechten en kunnen er openingen ontstaan waardoor verf op de ramen kan komen.

Stap 3: Plaats de tape

Begin met het plaatsen van de tape rondom de randen van het raamkozijn. Zorg ervoor dat de tape strak tegen het kozijn wordt geplaatst en dat er geen openingen zijn waar verf doorheen kan sijpelen. Zorg er ook voor dat de tape niet te strak zit, anders kan het de verf beschadigen wanneer je het later weer verwijdert.

Als je meerdere ramen naast elkaar hebt, kan je de tape tussen de ramen door laten lopen om zo een continu afdekgebied te creëren. Dit voorkomt dat er verf tussen de ramen komt.

Stap 4: Bedek de ramen

Nadat de tape is geplaatst, bedek je de ramen met krantenpapier of afdekfolie. Zorg ervoor dat het materiaal volledig over de ramen wordt geplaatst en dat het strak tegen het kozijn wordt gedrukt om te voorkomen dat er verf doorheen kan sijpelen. Snijd het materiaal op maat met een schaar of mes en gebruik extra stukjes tape om het op zijn plaats te houden.

Als je meerdere ramen naast elkaar hebt, kan je een lang stuk afdekfolie gebruiken om alle ramen tegelijkertijd af te dekken. Zorg ervoor dat er geen overlappingen zijn tussen de afdekfolie om te voorkomen dat er verf doorheen sijpelt.

Stap 5: Controleer het werk

Voordat je begint met schilderen, is het belangrijk om te controleren of de ramen goed zijn afgeplakt. Controleer of er geen openingen zijn waar verf doorheen kan sijpelen en of het afdekmateriaal stevig op zijn plaats zit. Als je onzeker bent of de ramen goed zijn afgeplakt, kan je het beste extra tape en afdekmateriaal gebruiken om de ramen beter te bedekken.

Stap 6: Verwijder de tape en het afdekmateriaal

Nadat je klaar bent met schilderen en de verf volledig is opgedroogd, kan je beginnen met het verwijderen van de tape en het afdekmateriaal. Verwijder de tape langzaam en voorzichtig om te voorkomen dat de verf beschadigt. Als er toch verf op de tape zit, kan je het beste de tape langzaam lostrekken terwijl je het naar achteren vouwt om te voorkomen dat de verf eraf trekt.

Conclusie

Het afplakken van ramen is een essentiële stap bij het schilderen van muren, plafonds, kozijnen en andere oppervlakken in huis. Door de ramen goed af te plakken, voorkom je dat er verf op de ramen terechtkomt en creëer je een strakke en professionele afwerking. Volg de bovenstaande stappen om de ramen effectief af te plakken voordat je begint met schilderen en je zult merken dat het schilderen van je huis een stuk gemakkelijker en leuker wordt!

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het afplakken van oppervlakken een beetje extra tijd en aandacht vergt, maar het zal zeker de moeite waard zijn wanneer je het resultaat ziet.

Hopelijk heeft deze informatie u geholpen om beter te begrijpen hoe je het beste kunt afplakken. Veel succes met uw schilder- of renovatieproject!

Let op! Laat afplaktape niet te lang zitten

Het is ook belangrijk om de tape voorzichtig en langzaam te verwijderen wanneer de verf voldoende droog is, om te voorkomen dat je de verf meeneemt bij het verwijderen van de tape.

Lees ook:

De meest gestelde vragen over hoe je het beste kunt afplakken hebben wij voor u op een rijtje gezet:

 1. Hoe kun je het beste afplakken
 2. Hoe moet je afplakken voor verven
 3. Hoe gebruik je afplaktape
 4. Hoelang na verven afplakken
 5. Ramen afplakken schilderen
 6. Plafond afplakken tips
 7. Afplakken muur plafond
 8. Plafond afplakken of niet
 9. Spotjes afplakken
 10. Hoe lang van tevoren afplakken
 11. Plafond afplakken welke tape
 12. Plafond afplakken verfspuit
 13. Afplakken verse verf
 14. Muur afplakken voor verven
 15. Spack plafond afplakken
 16. Plinten afplakken muur verven
 17. Vloer afplakken schilderen

Het is belangrijk om te onthouden dat het afplakken van oppervlakken een beetje extra tijd en aandacht vergt, maar het zal zeker de moeite waard zijn wanneer je het resultaat ziet.

 

-30%
 6,34 199,78 Incl. BTW
 5,24 165,11 Excl. BTW
-10%
 4,02 10,47 Incl. BTW
 3,32 8,65 Excl. BTW
-30%
 4,94 259,33 Incl. BTW
 4,08 214,32 Excl. BTW
-20%
Oorspronkelijke prijs was: € 53,95.Huidige prijs is: € 43,16. Incl. BTW
Oorspronkelijke prijs was: € 44,59.Huidige prijs is: € 35,67. Excl. BTW
-30%
 4,63 66,81 Incl. BTW
 3,83 55,21 Excl. BTW
-20%
 19,41 26,87 Incl. BTW
 16,04 22,21 Excl. BTW
-20%
Oorspronkelijke prijs was: € 139,40.Huidige prijs is: € 111,52. Incl. BTW
Oorspronkelijke prijs was: € 115,21.Huidige prijs is: € 92,17. Excl. BTW
-30%
 4,63 66,81 Incl. BTW
 3,83 55,21 Excl. BTW
-30%
 3,33 122,94 Incl. BTW
 2,75 101,60 Excl. BTW
-14%
 11,95 84,64 Incl. BTW
 9,88 69,95 Excl. BTW
-10%
 26,55 50,20 Incl. BTW
 21,94 41,49 Excl. BTW
-10%
 27,10 49,97 Incl. BTW
 22,40 41,30 Excl. BTW
-19%
 12,24 396,58 Incl. BTW
 10,12 327,75 Excl. BTW

Maak gebruik van onze Afdekservice

Gecertificeerde professionals met ervaring

Afdekgigant maakt het verschil!

Wilt u zich laten ontzorgen door onze ervaren mensen en wilt u het afplakken aan professionals over laten vraag dan uw persoonlijke offerte aan.

Wij gaan direct voor u aan de slag om een duidelijke, heldere en natuurlijk ook scherpe offerte voor u te maken.